Werk vinden

Zit je zonder werk? Dan kun je mogelijk een uitkering ontvangen. Het is wel belangrijk dat je actief zoekt naar een baan. Lukt dit (nog) niet, kijk dan of je je op een andere manier nuttig kunt maken in de samenleving. Denk aan vrijwilligerswerk. We noemen dit de re-integratieverplichting.

Jouw regisseur werk en participatie ondersteunt jou om werk te vinden, als dat lastig gaat. Vaak zit je in de bijstand en heb je een uitkering via de Participatiewet. Wij helpen jou om een baan te vinden. Ook wanneer je al een tijd niet hebt kunnen werken.

Hoe werkt dat?

We kunnen je helpen je kansen op werk te vergroten. Bijvoorbeeld met een sollicitatiecursus, een taalcursus, een andere opleiding of een stage bij een bedrijf. Onze sociaal werkers weten waar de kansen liggen om je zo snel mogelijk aan het werk te krijgen.

Samen met je regisseur werk en participatie maak je een plan van aanpak. In dit plan staat wat je situatie is, welke doelen je wilt halen en hoe. Zo weet je precies wat wij van je verwachten.

Wat je zelf kunt doen

Laat iedereen weten dat je werk zoekt. Bekijk banen op werk.nl (website van het UWV). Heb je een uitkering? Dan sta je hier automatisch geregistreerd als werkzoekende. In de Werkmap op werk.nl staan vacatures en tips. Met vrijwilligerswerk vergroot je de kans op een betaalde baan. Volg een cursus Nederlandse taal wanneer je nog niet goed Nederlands spreekt.

Uitkering aanvragen

Doe je een aanvraag voor een uitkering, dan gaat deze naar de inkomensconsulenten in Emmen. Hier werken we mee samen. We kijken hoeveel inkomsten en vermogen je hebt.
Vervolgens wordt bepaald of je recht hebt op een uitkering. En zo ja, hoeveel dit dan is. We blijven je helpen met het zoeken naar een betaalde baan, in heel de periode dat je een uitkering ontvangt.

Rechten en plichten

Er gelden bij een bijstandsuitkering regels voor jou en voor de gemeente. Zo mag je ervan uitgaan dat de medewerkers van de gemeente:

  • beleefd zijn en naar je luisteren;
  • hun best doen voor jou;
  • uitleggen waarom zij een bepaalde beslissing nemen; en
  • uitleggen wat zij van jou verwachten.

De gemeente mag van jou verwachten:

  • dat je alle informatie geeft die nodig is om een juiste beslissing over jouw uitkering te nemen;
  • dat je wijzigingen op tijd doorgeeft. Bijvoorbeeld dat je gaat samenwonen of werken;
  • dat je netjes en beheerst blijft als je met medewerkers van de gemeente praat; en
  • dat je alle afspraken nakomt over jouw arbeidsverplichtingen.

Jonger dan 27 jaar?

Ben je jonger dan 27 jaar? Dan moet je eerst vier weken zelf naar werk zoeken of kijken of je een opleiding kunt volgen. Vind je het lastig om dit zelfstandig te doen? Dan kan je regisseur werk en participatie je hierbij helpen.

Ik heb een vraag over: