Aanpassing woning

Levert traplopen, koken of opstaan van toilet of vanuit bed een probleem op? Vaak zijn er mogelijkheden om je huis aan te passen. Met behulp van familie, vrienden of een klusbedrijf kun je aanpassingen doen. Die zorgen ervoor dat je woning geschikt blijft om zelfstandig te blijven wonen.

Zelf eenvoudige aanpassingen doen

Met vrij simpele aanpassingen kun je je woning meer geschikt maken. Bijvoorbeeld door keukenkastjes anders in te delen of lager te hangen. In de badkamer kun je kiezen voor handgrepen en een verhoogd toilet. Door de voordeurdrempel weg te halen (of er een plaat overheen te leggen) kun je er makkelijker met rollator of rolstoel overheen.

Lukt het niet zelf?

Lukt het niet om zelf een aanpassing te regelen, via familie, buren of tegen betaling? Dan kun je contact zoeken met het Sociaal Team in je buurt. We kijken altijd eerst naar andere mogelijkheden, voordat we een beroep doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Misschien wordt een hulpmiddel via de zorgverzekeraar vergoed. Of zijn er voorzieningen die je zelf kunt aanschaffen, zoals een verhoogd toilet of handgrepen.

Verhuizen

Als aanpassingen te groot zijn of het is simpelweg niet mogelijk om een huis aan te passen, dan is verhuizen naar een beter geschikte woning de beste oplossing. Samen kijken we naar de mogelijkheden. Veel mensen verhuizen op latere leeftijd al uit voorzorg. Bijvoorbeeld omdat ze moeite krijgen met traplopen.

Blijvers lening

Wil je wel graag in je eigen huis blijven wonen, maar de aanpassingen kosten meer geld dan je hebt. En de aanpassingen worden ook niet (geheel) vergoed uit de Wmo, dan is er de blijvers lening. Deze lening heeft gunstige voorwaarden en is af te sluiten via de gemeente. Met deze lening kunnen woningaanpassingen betaald worden. Denk bijvoorbeeld aan een slaap- of badkamer op de begane grond, het verbreden van deuren, een traplift, een tweede trapleuning of het ophogen van het toegangspad naar de woning.

Ik heb een vraag over: