Samen met Rian los je het op!

Samen met Rian los je het op!

Kinderen opvoeden; mooi, belangrijk en lastig tegelijk. Je loopt als opvoeder dan ook wel eens tegen dingen aan. Helemaal omdat het ene kind het andere kind niet is. Een gesprek met een vriend of je moeder kan dan al helpen. Soms heb je als gezin meer hulp nodig en dan kan een kindercoach je helpen.

Een kindercoach is een professional die op een laagdrempelige manier advies geeft bij de opvoeding van kinderen van 0-18 jaar. Ze biedt ondersteuning bij  eventuele problemen tussen ouders en kinderen en ze begeleidt kinderen die bijvoorbeeld moeite hebben om te vertellen wat er in hen omgaat. Kinderen vinden het soms lastig om de juiste woorden te vinden om hun emoties te benoemen.

Samen met Rian
Rian is sinds maart 2022 kindercoach bij Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn. Het afgelopen jaar heeft zij al veel ouders en kinderen mogen ondersteunen. “Als er een vraag voor ondersteuning bij mij binnenkomt, dan ga ik graag bij het gezin thuis op bezoek. Daar hoor en zie ik het beste waar het gezin tegen aanloopt en wat ze nodig hebben.”

Onzichtbare rugzak
“Ik zie het zo: Iedereen draagt op z’n rug een onzichtbare rugzak met leuke dingen, maar ook met minder leuke dingen. En soms hebben die minder leuke dingen een belemmerende invloed. Er ontstaat een hobbel op het opvoedpad. Samen met de ouders en kinderen kijk ik hoe we deze hobbel het beste kunnen nemen.”

Verrassingstas
Om goed te kunnen ondersteunen ga ik (en vaak als eerste) het gesprek met de kinderen aan. Ik heb altijd mijn rugzak mee. Hier zitten bijvoorbeeld spelletjes, mooie poppetjes, gekleurde schijven en kleurpotloden in. Deze spullen helpen om op een open manier in gesprek te komen. Kinderen hebben vaak de ondersteuning nodig van materialen om zichzelf goed te kunnen uiten. Een van de kinderen heeft mijn rugzak de naam “verrassingstas” gegeven.

Vragen stellen
Aan kinderen stel ik vragen als, wat zou je graag willen, wat is je wens? Wat vind je niet leuk? Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat het wel weer leuk wordt?

Aan de ouders stel ik vaak de vraag, herken je het gedrag van je kind? Kinderen spiegelen nu eenmaal hun ouders in wat ze zeggen en wat ze doen. Iedere ouder heeft hier mee te maken, dus zonder oordeel ben ik nieuwsgierig en luister ik naar hun verhaal.

Kinderen een stem geven
“Tegenwoordig denken we al gauw dat er iets mis is met onszelf of met ons kind. Door te luisteren en het geven van enkele tips lost het gezin het vaak zelf al op. Laat kinderen weten dat ze geliefd zijn en gerespecteerd worden.  Hun stem doet er toe.

Het is mijn taak om de stem van kinderen en die van de ouders te laten horen. Dat je mag zijn wie je bent. Zo help ik om ouders en hun kinderen weer samen te laten zijn. Dat ze elkaar weer zien en horen.” Hierdoor ontstaat er fijne liefdevolle verbinding.

Meer nieuws

Extra steun voor mensen in financiële nood

Borger-Odoorn: Extra steun voor mensen in financiële nood Gemeente sluit convenant met Stichting Urgente Noden Inwoners van de gemeente Borger-Odoorn die in ernstige financiële problemen zitten, kunnen binnenkort bij de…

Eerste buurtkamer in Nieuw-Buinen is geopend

Door middel van het aansnijden van een taart werd woensdag 22 februari de eerste buurtkamer in Nieuw-Buinen geopend. Samen met welzijnsorganisatie Andes, de gemeente, woningcorporaties Lefier en Woonservice is deze…

Stakingen zorgvervoer 17 & 18 februari 2023

De FNV heeft voor vrijdag 17 en zaterdag 18 februari opnieuw stakingen aangekondigd in het zorgvervoer. Er geldt in het zorgvervoer al een nieuwe CAO. De FNV stelt echter nog…